Kärnkraftens uppstart och avveckling

lördag 2 april 2022

Maud Brandin


Ann Berg – Svensk kärnbränslehantering AB (SKB) 

Ann Berg höll ett mycket informativt föredrag kring kärnkraftens utveckling och avveckling. Utvecklingen av kärnkraft startade upp i Sverige efter andra världskriget med en liten reaktor under KTH. Fram till 1972 fanns en ambition att Sverige också skulle kunna tillverka en atombomb. De sex kvarvarande kärnkraftverken har en effekt på ca 7 000 MW och står för ungefär 30 % eller mellan 50 och 70 TWh av Sveriges årliga elproduktion. 

Dagens västerländska reaktorer är s.k. lättvattenreaktorer av Generation IIl. Verkningsgraden är uppe i 36 % men det är inte lönsamt att ta tillvara värmen som inte blir el. Framtidens reaktorer kan vara mindre modulbyggda reaktorer byggda med dagens teknik eller reaktorer som kan använda använt kärnbränsle (Generation lV). För att bygga ny kärnkraft generellt är själva tillståndsprocessen det mest tidskrävande steget. Uranet kommer från olika världsdelar, men Kazakstan är en stor producent.

Kraftbolagen äger SKB och avsätter 4 öre per kWh till slutförvaret av kärnbränslet. Totalt finns idag avsatt 75 miljarder kronor och det beräknas bli 120 miljarder innan dagens kärnkraftverk har avvecklats. Förutom kärnbränsle hanterar SKB också lågt och medelaktivt avfall från sjukvård, industri och forskning. Det planerade slutförvaret vid Forsmark kommer att fyllas på från ca 2035 till 2080. Efter beslut av regeringen i januari 2022 återstår miljödomar m.m. innan slutförvaret kan byggas och tas i bruk.

Den intresserade kan löpande följa elproduktionen och elförbrukningen i Sverige och våra grannländer via Svenska Kraftnätet. Googla på dem och välj sedan kontrollrummet. SKB har också en informativ hemsida www.skb.se.